Одржано второто пленарно заседание на Мрежата на младински банки Македонија

Одржано второто пленарно заседание на Мрежата на младински банки Македонија

Второто пленарено заседание на Мрежата на младински банки – Македонија кое се одржа во просториите на Младиинфо Интернационал  ја посветивме на сите достигнувања од досегашната работа на Мрежата. Целта на…

Read More
Основна студија за младинска вработеност  во Република Северна Македонија

Основна студија за младинска вработеност во Република Северна Македонија

Постоечките податоци, мерки и активности за младинско вработување да се систематизираат, програмите што поттикнуваат вработеност да бидат ефективни, а наместо само обуки и работилници кои би требало да им помогнат…

Read More
Средба помеѓу претставници на Младиинфо Интернационал, Интеркултура и општина Бутел

Средба помеѓу претставници на Младиинфо Интернационал, Интеркултура и општина Бутел

Претставници на Мрежата на младински банки – Македонија, од организацијата за културна соработка Интеркултура и Асоцијацијата за едукација Младиинфо Интернационал оваа недела остварија средба со претставници на општина Бутел од…

Read More
Координативна средба помеѓу Инова Лаб и Младински Совет Прилеп

Координативна средба помеѓу Инова Лаб и Младински Совет Прилеп

Минатата недела во просториите на Младински Совет Прилеп, се одржа координативна средба помеѓу претставниците на Младински Совет Прилеп – Маја Стевановска и Фросина Петкоска и Инова Лаб Битола – Елизабета…

Read More
Општина Новаци ќе продолжи да инвестира во младите

Општина Новаци ќе продолжи да инвестира во младите

Минатата недела, Општина Новаци  ја прослави 23 годишнината од своето постоење. Градоначалникот Љубе Кузмановски ја истакна посветеноста на општината да инвестира во развојот на младите, подобрувајќи го квалитетот на живот…

Read More
Очекувања на членките за работата и развојот на моделот на младински банки во 2019та година

Очекувања на членките за работата и развојот на моделот на младински банки во 2019та година

Дел од заедничките предизвици со кои се соочуваат младите во Македонија се младинското вработување и младинската вклученост! Повеќе од 70 состаноци со претставници на општини, невладини организации, како и со…

Read More
Успешно одржана панел дискусија со млади во општина Прилеп

Успешно одржана панел дискусија со млади во општина Прилеп

Минатата недела, Младински Совет Прилеп одржа панел дискусија на тема: „Социо-економските перспективи на младите од Општина Прилеп и Пелагонискиот плански регион“. На панел дискусијата учествуваа 30 млади од Општина Прилеп,…

Read More
Прв Индекс за младински развој во Македонија

Прв Индекс за младински развој во Македонија

На 18-ти декември 2018 година, Коалиција на младински организации СЕГА го промовираше првиот Извештај за 2018 година од Индексот за младински развој Македонија. Во однос на категориите кои беа испитувани…

Read More
Состанок со претставник од Општина Прилеп

Состанок со претставник од Општина Прилеп

На 04.01.2019 во просториите на Општина Прилеп се одржа координативен состанок помеѓу директорот на Младински Совет Прилеп – Зоран Илиески и претставник на Општина Прилеп од одделението за Локален економски…

Read More
Втор одржан тренинг за градење капацитети и создавање младински банки во Македонија

Втор одржан тренинг за градење капацитети и создавање младински банки во Македонија

Успешна соработка досега во многу општини, успешно реализирани состаноци и зајакната Мрежа беа дел од споделените и постигнати резултати од изминатата година со кои што беше отворен вториот тренинг за…

Read More
Младиинфо учествуваше на регионалната конференција на Младински банки во Истанбул

Младиинфо учествуваше на регионалната конференција на Младински банки во Истанбул

Mногу инспиративни приказни, одлични познанства, споделување и размена на  искуства за имплементација на моделот на младински банки на регионалната конференција на Младински банки за Централна и Источна Европа и регионот…

Read More
„Преземи акција – разбуди го својот потенцијал“- работилница за млади

„Преземи акција – разбуди го својот потенцијал“- работилница за млади

Мало место, но мотивирани млади!  Во Младинскиот Културен Центар Новаци беше одржана работилница "Преземи акција - разбуди го својот потенцијал" наменета за градење капацитети на младите од Општина Новаци за…

Read More
Соработка помеѓу Мрежата на младнски Банки – Македонија и Институтот за европска политика

Соработка помеѓу Мрежата на младнски Банки – Македонија и Институтот за европска политика

Во рамки на проектот мрежата на Младински банки – Македонија поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project) беа ангажирани двајца  истражувачи од Институтот за европска политика (European Policy Institute -…

Read More
Моделот Мрежа на младински банки претставен во општина Боговиње

Моделот Мрежа на младински банки претставен во општина Боговиње

Претставници од Младиинфо Интернационал и претставници од  Мултикултура, минатиот петок одржаа средба со градоначалникот на Општина Боговиње. Целта на оваа средба беше градоначалникот на Општината да се запознае со моделот…

Read More
Остварена средба во општина Охрид

Остварена средба во општина Охрид

Нова остварена средба помеѓу  Здружението за мултикултурна интеграција, ”Инклузија” и претставници од општина Охрид. Весна Цветаноска, претставничка од Здружението за мултикултурна интеграција, ”Инклузија” на средбата  со Димитар Спасески, раководител на…

Read More
Претставен моделот Мрежа на младински банки – Македонија во општина Струга

Претставен моделот Мрежа на младински банки – Македонија во општина Струга

Моделот Мрежа на младински банки Македонија повторно беше претставен на состанок кој се одржа минатата недела во општина Струга. Состанокот го отвори Стефан Малески – претставник на Порака Нова, членка…

Read More
Средба помеѓу Општина Новаци, ЦЕФЕ Македонија и Инова лаб

Средба помеѓу Општина Новаци, ЦЕФЕ Македонија и Инова лаб

Остварена средба со претставници од општина Новаци, ЦЕФЕ Македонија и партнерската организација Инова лаб. Целта на состанокот беше да се разгледаат заклучоците и препораките од првиот тренинг за градење капацитети…

Read More
Одржан тренинг за градење капацитети и создавање младински банки во Македонија

Одржан тренинг за градење капацитети и создавање младински банки во Македонија

Претставници на младински организации и претставници на општини од Македонија на тренинг за градење капацитети учеа што треба да направат за да го воведат иновативниот модел на младински банки во…

Read More
Средба помеѓу Инклузија и претставници од локалните власти

Средба помеѓу Инклузија и претставници од локалните власти

Уште една успешна средба беше остварена минатата недела во Охрид! Претставници на здружението за мултикултурна интеграција, ''Инклузија'' од Охрид и Ана Алибегова, директор за програмски развој во Младиинфо Интеранционал, остварија…

Read More
Зошто моделот на младински банки ?

Зошто моделот на младински банки ?

Моделот на младински банки подразбира формирање на локални фондови во кои ќе се насочуваат финансиски средства од општините, како и од граѓанскиот и деловниот сектор, со цел да се финансираат…

Read More
Мрежата на Младински банки – Македнија во проширен состав!

Мрежата на Младински банки – Македнија во проширен состав!

Им посакуваме срдечно добредојде на новите осум членки Multikultura, Youth Can - Младите Можат, Волонтерски Центар Скопје, Youth Empowerment Platform - YEP, Innova Lab Bitola, Здружение на граѓани ИНТЕРКУЛТУРА, Здружение за мултикултурна интеграција Инклузија -Inclusion, ЛАГ…

Read More
Средба за соработка и подобрување на квалитетот на младинските политики

Средба за соработка и подобрување на квалитетот на младинските политики

Како до поголема координација, соработка и поквалитетни младински политики во Македонија? На ова прашање на денешната средба иницирана од Младиинфо дискутираа претставници на дел од младинските организации и сојузи, претставници…

Read More