Одржано второто пленарно заседание на Мрежата на младински банки Македонија

Одржано второто пленарно заседание на Мрежата на младински банки Македонија

Второто пленарено заседание на Мрежата на младински банки – Македонија кое се одржа во просториите на Младиинфо Интернационал  ја посветивме на сите достигнувања од досегашната работа на Мрежата. Целта на пленарното заседание беше изработка на акциски план за спроведување на…

Read More
Водич за младински банки во Северна Македонија

Водич за младински банки во Северна Македонија

За подобро разбирање на целиот процес на функционирање и создавање на младинските банки, во рамки на проектот Мрежа на младински банки – Македонија, а со поддршка на проектот на УСАИД за граѓанско учество и фондацијата Мозаик го креиравме Водичот за младински…

Read More
Основна студија за младинска вработеност  во Република Северна Македонија

Основна студија за младинска вработеност во Република Северна Македонија

Постоечките податоци, мерки и активности за младинско вработување да се систематизираат, програмите што поттикнуваат вработеност да бидат ефективни, а наместо само обуки и работилници кои би требало да им помогнат на младите да се вработат, да се воведат иновативни модели…

Read More
Средба помеѓу претставници на Младиинфо Интернационал, Интеркултура и општина Бутел

Средба помеѓу претставници на Младиинфо Интернационал, Интеркултура и општина Бутел

Претставници на Мрежата на младински банки – Македонија, од организацијата за културна соработка Интеркултура и Асоцијацијата за едукација Младиинфо Интернационал оваа недела остварија средба со претставници на општина Бутел од Секторот за локален економски развој. Со општинските преставници разговаравме детално…

Read More
Координативна средба помеѓу Инова Лаб и Младински Совет Прилеп

Координативна средба помеѓу Инова Лаб и Младински Совет Прилеп

Минатата недела во просториите на Младински Совет Прилеп, се одржа координативна средба помеѓу претставниците на Младински Совет Прилеп – Маја Стевановска и Фросина Петкоска и Инова Лаб Битола – Елизабета Тошева и Моника Ангелоска – Дичовска. За време на средбата…

Read More
Како до младински концепт на Младински банки ?

Како до младински концепт на Младински банки ?

Младинска банка, младински иницијативи, младински акции, акции за млади ... вака навидум едноставни проекти кои треба да произлезат од младите или младите да ги иницираат и водат! Да, горди сме што секој ден имаме се поголема препознатливост на младинската работа…

Read More
Општина Новаци ќе продолжи да инвестира во младите

Општина Новаци ќе продолжи да инвестира во младите

Минатата недела, Општина Новаци  ја прослави 23 годишнината од своето постоење. Градоначалникот Љубе Кузмановски ја истакна посветеноста на општината да инвестира во развојот на младите, подобрувајќи го квалитетот на живот во општината. Општина Новаци е една од пилот општините во…

Read More
Очекувања на членките за работата и развојот на моделот на младински банки во 2019та година

Очекувања на членките за работата и развојот на моделот на младински банки во 2019та година

Дел од заедничките предизвици со кои се соочуваат младите во Македонија се младинското вработување и младинската вклученост! Повеќе од 70 состаноци со претставници на општини, невладини организации, како и со институциите што работат со млади и на национално ниво, успешно…

Read More
Средба за креирање на годишната програма за млади во Прилеп

Средба за креирање на годишната програма за млади во Прилеп

Во Прилеп се одржа последната работна средба од вкупно 4 спроведени средби за креирање на годишната програма за млади во Општина Прилеп. Во текот на работната средба, средношколци, студенти, претставници на НВОи кои работат со млади и претставниците на Општина…

Read More
Моделот на Младински Банки претставен помеѓу млади во Прилеп

Моделот на Младински Банки претставен помеѓу млади во Прилеп

Во просториите на Младински Совет Прилеп, се одржа четвртата сесија од Македонскиот модел на Обединети Нации, на кој 10 млади – делегати од Клубот на МСП дискутираа за моделот, учеа за вештини за истражување, дебатираа за можностите на младите во…

Read More